Bytový dom Lipa ocenili v súťaži Progresívne,cenovo dostupné bývanie 2011

01.04.2012 Poprad

Vysoké Tatry 1. apríla (TASR) – Bytový dom Lipa v Tatranskej Lomnici, ktorý odovzdali do užívania vlani na jeseň, získal druhé miesto v súťaži Progresívne, cenovo dostupné bývanie 2011 vyhlásenej ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. V 14. ročníku bodoval v konkurencii 29 stavieb najnovší nájomný dom z Tatier v kategórii bytové domy s úsporným riešením. Slávnostné vyhlasovanie výsledkov sa uskutočnilo v rámci medzinárodného veľtrhu stavebníctva Coneco - Racioenergia v bratislavskej Inchebe a ocenenie si prevzal primátor mesta Vysoké Tatry Ján Mokoš.
"Na tomto bytovom dome ocenili architektonické, dispozičné a stavebno-konštrukčné riešenie celého objektu, ale aj jednotlivých bytov," uviedol primátor mesta. Odborná porota pri vyhodnocovaní súťaže prihliadala na kvalitatívnu úroveň, efektívnosť vynaložených investičných prostriedkov, architektonické riešenia či ekologické hľadisko. "Predovšetkým ich zaujalo modernejšie poňatie bytového domu zapracované do horského prostredia s prihliadnutím na už existujúce stavby a spokojnosť vyjadrili aj s farebným riešením," doplnil Jozef Gál z oddelenia výstavby, investičnej činnosti a územného plánovania Mestského úradu Vysoké Tatry.
Objekt odovzdalo mesto do užívania minulý rok v októbri a nájomníci žijú v troch jednoizbových a 19 dvojizbových bytoch. Celkové náklady na jeho realizáciu sa vyšplhali zhruba na 1,43 milióna eur, z toho 295.000 eur bolo financovaných z mestskej kasy, zvyšok predstavuje úver zo Štátneho fondu rozvoja bývania a dotácie ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja.
Radnica v najbližších dňoch chystá kolaudáciu ďalšieho nájomného bytového domu Zdravie II v Hornom Smokovci. "Tento objekt má taktiež zaujímavé architektonické riešenie, takže o rok by sme ho chceli predstaviť v aktuálnom ročníku súťaže," priblížil plány Mokoš. 
 

Vyberte región